Marco Dijkhuis, ex-ondernemer sinds 2010

“Ons bedrijf hield zich bezig met facilitair onderhoud bij particulieren en bedrijven. Leuk werk om te doen, maar in 2010 waren de schulden zo hoog opgelopen dat het voor ons niet meer mogelijk was om door te gaan met ons bedrijf. De gemeente verwees ons daarom door naar Zuidweg & Partners in Groningen.

Het eerste intakegesprek verliep heel prettig. Ondanks dat alles op tafel kwam en ik echt open kaart moest spelen, werd ik met veel respect ontvangen en behandeld. Natuurlijk schaamde ik mij. Ik had gefaald en zag geen toekomst meer. Maar ik had echt hulp nodig.

Zuidweg & Partners bood me een strohalm door mij een traject voor te spiegelen waarna ik weer schuldenvrij zou kunnen leven. Een traject van drie jaar. Daarvoor hebben zij afspraken gemaakt met mijn schuldeisers. Binnen een aantal maanden lag er een regeling op tafel met al mijn crediteuren. Echt super!

Toch was dat pas het begin. Eerst moest er een draagkrachtberekening worden gemaakt. Dat houdt in dat aan de hand van je inkomsten wordt berekend hoeveel je maximaal kunt aflossen. We mogen sindsdien een bepaald bedrag houden om rekeningen te betalen en krijgen daarnaast zeventig euro per week om van te leven. De rest maak ik over naar Zuidweg & Partners en wordt opgespaard voor de schuldeisers. Dat gaat niet hard, maar het is in ieder geval iets.

Na verloop van tijd heb ik mijn oude vak weer opgepakt, consultant in de logistiek en maintenance. Ik heb het geluk gehad dat ik de kans kreeg om een maintenance-project van een half jaar te doen bij een van de grootste bedrijven van Nederland. Al snel bleek dat het een jaar zou worden. En inmiddels is het een full-time project van twee jaar geworden. Ik word zelfs al weer betrokken bij een volgend project, waarvan men denkt dat het eveneens twee jaar gaat duren.

Ook ga ik weer studeren, je moet je immers blijven ontwikkelen. Mijn werkgever betaalt deze HBO-studie Onderhoudstechnologie. Zo hou ik de kosten beperkt en verdien ik zoveel mogelijk zodat ik in die drie jaar er het maximale voor mijn schuldeisers uithaal. Dat is mijn taak en ik ga ervoor! We hebben nu nog tien maanden te gaan. Maar dan is deze zware en frustrerende periode ook echt afgesloten en hebben we weer een schone lei. Ja, na ruim twee jaar, kan ik nu zeggen dat het weer goed gaat. Maar ik weet zeker dat het mij zonder de hulp van Zuidweg & Partners niet gelukt was!”