De coronapandemie heeft een blijvende impact gehad op bedrijven over de hele wereld. Voor veel Nederlandse ondernemers betekende de crisis een periode van onzekerheid, verminderde omzet en het maken van schulden. Nu de economie langzaam herstelt, komt de focus te liggen op het terugbetalen van deze coronaschulden. Het is een uitdaging die tijd, planning en de juiste ondersteuning vereist. In deze blog bespreken we de belangrijkste aspecten en bieden we praktische tips voor ondernemers die hun coronaschuld willen terugbetalen.

Begrijp uw schuldenlast

Het eerste en belangrijkste is een duidelijk overzicht krijgen van uw totale schuldenlast. Dit omvat niet alleen de bedragen die u verschuldigd bent aan de Belastingdienst, maar ook eventuele leningen, leverancierskredieten en andere financiële verplichtingen. Maak een gedetailleerd overzicht van:

 • de totale hoogte van uw schulden
 • de verschillende schuldeisers en de bedragen die aan ieder verschuldigd zijn
 • de rentepercentages en eventuele boetes of extra kosten
 • de aflossingstermijnen en betalingsvoorwaarden

Maak een realistisch terugbetalingsplan

Een terugbetalingsplan is essentieel om uw financiële verplichtingen beheersbaar te maken. Hierbij zijn enkele belangrijke stappen:

 1. Prioriteiten stellen: bepaal welke schulden als eerste moeten worden afgelost. Dit kunnen schulden zijn met de hoogste rente of schulden die de grootste impact hebben op uw bedrijfsvoering.
 2. Budgetteren: maak een gedetailleerd budget waarin alle inkomsten en uitgaven worden opgenomen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor de noodzakelijke aflossingen zonder uw operationele kosten in gevaar te brengen.
 3. Onderhandelen met schuldeisers: in veel gevallen zijn schuldeisers bereid om betalingsregelingen te treffen, vooral als ze zien dat u actief probeert uw schulden af te lossen. Wees transparant over uw situatie en onderhandel over gunstige voorwaarden.

Betalingsregelingen van de Belastingdienst

De Belastingdienst biedt speciale betalingsregelingen aan voor ondernemers met coronaschulden. Deze regelingen zijn bedoeld om de terugbetaling over een langere periode te spreiden, zodat ondernemers de tijd krijgen om financieel te herstellen. De belangrijkste kenmerken van deze regelingen zijn:

 • Aflossing in termijnen: ondernemers kunnen hun belastingschuld in maximaal 60 maanden terugbetalen
 • Renteverlaging: voor een bepaalde periode kan een lagere rente worden gehanteerd, wat de totale kosten van de schuld vermindert
 • Uitstel van betaling: in sommige gevallen kan extra uitstel worden verleend als de onderneming tijdelijk niet in staat is om af te lossen

Hulp en ondersteuning

Het terugbetalen van coronaschulden kan overweldigend zijn, maar u hoeft het niet alleen te doen. Bij Zuidweg en Partners bieden wij uitgebreide ondersteuning aan ondernemers in financiële moeilijkheden. Onze diensten omvatten:

 • Schuldhulpverlening: wij helpen bij het opstellen van haalbare aflossingsplannen en onderhandelen met schuldeisers, inclusief de Belastingdienst
 • Advies en begeleiding: onze experts bieden persoonlijk advies om uw financiële administratie te optimaliseren en een duurzame bedrijfsvoering te waarborgen
 • Herstructurering: wij ondersteunen bij de herstructurering van uw bedrijf om het financieel weer gezond te maken en toekomstbestendig te worden

Tips voor effectieve schuldterugbetaling

 1. Houd uw cashflow in de gaten: zorg voor een gezonde cashflow door regelmatig uw inkomsten en uitgaven te monitoren. Dit helpt om onverwachte financiële problemen te voorkomen.
 2. Wees transparant: communiceer open en eerlijk met uw schuldeisers. Dit kan leiden tot betere onderhandelingsresultaten en begrip voor uw situatie.
 3. Zoek professionele hulp: schroom niet om professionele hulp in te schakelen. Een expert kan u helpen om de beste strategieën te bepalen en u begeleiden door het proces.

Conclusie

Het terugbetalen van coronaschulden is een uitdaging, maar met de juiste aanpak en ondersteuning is het zeker mogelijk. Door een duidelijk overzicht van uw schulden te hebben, een realistisch terugbetalingsplan op te stellen en gebruik te maken van de beschikbare betalingsregelingen, kunt u werken aan financiële stabiliteit en groei.

Bij Zuidweg en Partners staan we klaar om u te helpen bij elke stap van dit proces. Samen kunnen we werken aan een toekomst waarin u uw schulden de baas bent en uw bedrijf weer kan floreren.


Heeft u als ondernemer hulp nodig bij het terugbetalen van uw coronaschulden of andere financiële uitdagingen? Neem dan contact met ons op. Wij staan voor u klaar met deskundig advies en praktische oplossingen.